Ось чому ти відчуваєш себе постійно стомленим

 Надворі уже літо, а ти сидиш вдома на межі здорового ґлузду. Сил щось робити немає, як і мотивації. “Це хвороба?” — можна запитуватись, але однозначної відповіді теж немає.



Якщо ви у такому стані, то ось ліки від вашої апатії:

Здоровий сон

Так, це не жарт. Навіть якщо вам здається, що ви добре спите радимо все одно переглянути свій сон.

Перше правило: майте чітко визначені години сну.

Кожна доросла людина має спати приблизно 7-9 годин. Це найоптимальніша середньостатистична кількість часу, яку потрібно відводити на сон. Щоби витримувати цю норму, особисто я використовую на літо схему: 22:00-6:00, а на осінь і зиму — 23:00-7:00, щоби підлаштуватись під денне світло. До речі про світло,

Друге правило: прокидайтесь і приймайте сонячні ванни

Нехай словосполучення сонячні ванни не збиває вас із пантелику, мова йде про звичайні ранкові прогулянки. Після того як прокинулись виходьте на вулицю, це важливо і цьому є наукове підтвердження:

коли ми прокидаємось на сітківку наших очей потрапляє світло, в результаті у тілі виробляється гормон кортизол, що вводить нас у бадьорий стан. Гормон стресу буквально змушує нас прийти в себе. Тому після вимкнення вашого будильника одразу розсувайте штори і дайте світлу проникнути у вашу кімнату. Це зробить пробудження природнім і менш травматичним для організму.



Додайте у свій трекер дві нові звички:

  1. Прокидатись о 7:00 (навіть у вихідні, адже ваші циркадні ритми не знають що таке неділя)
  2. Після пробудження йти гуляти на вулицю. Також це може бути ранкова пробіжка, йога тощо. Проте найголовніше тут просто ВИЙТИ на вулицю, дихати свіжим повітрям, а не вилупитись у синій екран до десятої. До речі про екрани,

Третє правило: не сидіть в телефоні за годину ДО сну і у першу годину ПО пробудженню

Світло, що випромінює телефон, збуджує наш мозок і він ще декілька годин залишається під дією цього “синього” світла. Це спричиняє, те що ви просто лежите у ліжку із заплющеними очами, проте не можете вимкнутись і по-справжньому поспати.



Між іншим ввечері теж варто виходити на вулицю, адже кольори, якими наповнюється небо теж подають сигнал нашому тілу, що скоро уже ніч і потрібно готуватись до сну.

Тому третя звичка:

  1. Не організовуйте часто затяжні вечірки

Ясна річ, що іноді хочеться і посидіти допізна з друзями, проте це може бути тижневим виключенням, а не закономірністю. Якщо ви підете тусуватись із друзями у суботу ввечері, то на неділю ясно, що не поставите будильник на сьому. Якщо вам так буде легше пристосуватись до режиму, то врахуйте один день, коли будете не спати до першої ночі.

Люди — тварини денні, тому не варто захоплюватись нічними катками, бо через декілька років виявиться що ви всю свою юність тупо проспали.

Четверте правило: звертайте увагу на те, що їсте: ви постійно виснажені, бо погано харчуєтесь

Які ж банальні поради, ми тут роздаємо, чи не так?)

— Що ж, якби це застаріло не звучало, проте що ви б у себе не заливали і не засипали, воно відображається на вашому тілі і здоров’ї.

Це не наші поради банальні, а ви самонадіяні дурні, що сподіваються почуватись добре, вживаючи снеки і колу. Ба більше, може ви й погоджуєтесь з нашими словами і не часто їсте шкідливу їжу, проте не добираєте достатньо елементів звичайною кухнею.

Це дуже поширена проблема, коли люди на домашній картоплі і салаті з огірками та помідорами думають, що вони отримують усі корисні речовини.

На жаль правда у тому, що уся городина втрачає ті крихти своєї поживности в процесі переробки, тобто смаження і варіння.

Чому крихти?

Бо у самій городині — картоплі, огірках, квасолі, помідорах мало вітамінів. Між іншим, щоби отримати потрібну дозу заліза, треба з’їсти місячний запас яєць.

Plant-based diet & Sprouting

Саме тому зараз все більших обертів набирає “plant-based” дієта, а також домашня мікрозелень, тобто паростки. Для читачів, що можуть читати анґлійською ми радимо знайти у секції Бібліотека книгу “The Sprouting book”, там ви дізнаєтесь більше про паростки та їхню харчову цінніть в порівнянні до звичних продуктів.


Рецепти plant-based

В будь-якому разі перегляньте свій список продуктів.

Що по цінах?

Здоровому способу харчування багато хто закидає ціну, адже це дорого купувати батати і боби. Проте це усього лиш результат прагнення поєднати у своєму раціоні усе і одразу. Особисто я не купую ані м’яса, ані молока, ані масла. Усі ці продукти коштують ДОРОГО. Я замінюю м’ясо на тофу — бобовий сир, що коштує вдвічі дешевше, молоко — замінила на вівсяне спочатку, а потім просто перестала вживати, проте почала купувати сирок, що дешевший за молоко і замінює масло, яке зараз коштує теж шалених грошей. Для випічки використовую крохмаль замість яєць. І в результаті я можу собі купити руколу, гумус і авокадо. З мого досвіду ці продукти допомогли прибрати шалений апетит і постійну ненаситність, (завжди було мало смаку, порції ітд).

Таким чином, у підсумку, витрачаю стільки ж грошей як і раніше на продукти, проте відчуваю себе енергійнішою і завжди маю сили.

А що по часу?



Так, беззаперечно вам потрібно буде посидіти і знайти нові рецепти. Це не робота одного дня. Також враховуйте, що на початку ви можете помилятись у купити щось що вам не знадобиться або не сподобається. Ба більше на перехідному етапі дійсно здаватиметься так ніби переплачуєте, але це не пов’язано з “правильними” продуктами, а з тим що ви ще не вивчили, що дешевше, де краще брати і що брати.

Цифрова залежність

Ми уже згадували, що не можна сидіти в телефоні за годину ДО сну і ПІСЛЯ нього. Проте загалом середньостатистична людина проводить 3-4 години свого життя в телефоні на добу.

Безумовно, електронний банкінг, справи і документи - це технології, які спрощують наше життя, проте для підлітків чи так званих “young adults” час в телефоні летить швидко так само як і їхня енергія, потенціал, мотивація і здоров’я.

Ваш мозок буквально відмирає у вашій черепній коробці, поки ви залипаєте на відео з тіктоку. Це руйнує вашу увагу, пам’ять, просто вміння думати.

Допамінові сплески, вподобайки, коментарі, вогники і повідомлення — що усе це робить із вашим розумом. Що якщо я зараз попрошу вас додати в голові 324+ 63?

Скільки вам потрібно часу, щоб це порахувати в розумі?

Також варто згадати такі два терміни як цифрова дименція і цифрове перенавантаження.



Тобто руйнування нейронів та зниження нейропластичности мозку - (дименція) і перенавантаження інформацією. У вашій голові буквально так БАГАТО СМІТТЯ, що ви не здатні виконати очевидні доручення або прийняти легке рішення.

П’яте правило: почистіть свою голову

Візьміть так званий day-off від усіх соцмереж. Просто вимкніть телефон ще з вечора і завтра цілий день проведіть з близькими, гуляючи, з друзями на вулиці, або наодинці. Побути разом лише з собою один день теж дуже корисна практика. Зробіть у цей день усе, що раніше відкладали, розплануйте його: можливо ви присвятите цей день читанню паперової книги, можливо спробуєте пішки обійти пів міста та поцікавитеся історичними пам’ятками, які у ньому є.

Так, у вашому рідному місті, на вулицях, які сто разів бачили. Вони приховують не менш цікаву історію, що за сюжети бере Голівуд.

Коментарі