Побудуй свій вторинний мозок


 Концепція вторинного мозку (або як вибудувати власну систему продуктивності?)

Ніколи не задумувались про те, що з одним мозком жити добре, а з двома краще? Складно пригадати, скільки корисної інформації, скільки чудових ідей навідували Вас упродовж років, проте де це усе зараз?

Розраховуючи на могутність власного мозку у запам’ятовуванні, ми кожного дня прирікаємо себе, на втрачення значного обсягу важливої інформації. Якими ж розчарованими нам доводиться бути, через те, що знання буквально тікають із наших голів, коли певна інформація стала б якраз у нагоді, вже давно полишила нас...


Ось декілька причин, АБИ зняти це прокляття забудькуватості:

  1. Не довіряйте теперішній версії себе.

Ви маєте проєкти, додаткові справи, зустрічі, але є інша сторона Вас, яка ліниться і прокрастинує, що є частиною нашого буття, адже людина-вразливе створіння, схильне до різних почуттів та емоцій.

Ми ніколи не знаємо, куди прямує наше життя, тому якщо зараз Ви розумієте свою зацікавленість у деяких напрямках, зі значною вірогідністю, це стане в нагоді у майбутньому. Якщо Ви пристрасні стосовно певного роду занять, Ваша свідомість почне створювати ситуації, які в майбутньому Ви насправді будете у змозі виконати. 

Тому не переживайте, щодо своїх лінощів, запишіть у нотатки найголовніші ідеї, накидайте пару слів синонімів, створіть концепт, що допоможе вам у майбутньому. Таким чином, ви принаймні не забудете про свою справу.

Ви можете не довіряти своєму рівню енергії і ситуації прямо зараз, але Ви точно мусите довіряти своїм інтересам.

   2. Мозок-для того, щоб створювати ідеї, а не зберігати їх.

Ми не годні зберігати тонни інформації безкінечно, а також не застраховані від її забування. Чи задумувались колись, що було б краще: пам’ятати деталі подій чи загальну картину? Завдяки деталям, наші спогади точно стають яскравішими та кольоровішими, але як їх утримати в голові?

Середньостатистична людина споживає кількість інформації, що прирівнюється до прочитання 174 газет на добу, відверто кажучи, - це значний показник.

Рішення ж таки є: Ви здатні архівувати нову інформацію у свій «вторинний мозок»- те,що слугуватиме продовженням розуму, не лише захищаючи від руйнівної дії забудькуватості, але й посилюючи власні зусилля, коли Ви вирішуєте творчі завдання. Це те,що допоможе розширити Вашу пам'ять та інтелект, просто користуючись сучасними технологіями.


   3. Що лінивішими Ви є, то кращою є система.

Будуть часи коли Ви відчуватимете себе втомленими, не зможете притримуватись розпорядку дня, тому оптимізуйте свій графік для лінивої версії себе.

Врешті-решт, Ви маєте насолоджуватись тим, що робите, це ВАЖЛИВО.

Правда, хочеться почуватись так само добре, коли Ви не працюєте «на повну», як і тоді, коли дійсно виконуєте необхідні завдання задля певного результату?

Замість того, щоб без упину насильно годувати себе новою інформацією, намагаючись стати продуктивною машиною, Ви оптимізуєте систему, яка стає Вашим помічником у багатьох аспектах життя.

Важливим зауваженням стане те, що цей резерв не просто зберігає інформацію, але й відповідно створює конвеєрний прилад для генерації нових ідей. Усі набуті знання, що Ви вкладаєте туди, можуть надзвичайно розширити можливості – оскільки не буде потреби чекати, щоб почати новий проєкт (через кількість утворених чернеток).

Перейдімо до того, ЯК побудувати вторинний мозок:

Інформацію, що ми споживаємо або виробляємо, треба зберегти в застосунках, наприклад:

 Evernote, Microsoft OneNote, Apple Notes, Bear, Notion, Milanote, тощо.

 Ці програми можуть зберігати посилання, зображення, веб-сторінки, знімки екрана, PDF-файли та інші вкладення.

1. Виберіть 2-3 застосунки з якими вам зручно працювати, або їхній інтерфейс легко опанувати.

2. Встановіть на усіх своїх пристроях (щось схоже на систему Apple), щоби мати доступ до усіх матеріалів, де б ви не були.

3. Майте таке сховище, що працює без інтернету. (моїм рішенням є нотатки вайбер, там зберігаю книги і в будь-якій незрозумілій ситуації маю доступ до усієї бібліотеки)

4. Ваш вторинник мозок має складатись принаймні з 3 елементів: бібліотеки, швидких нотаток (у момент натхнення, щоби не забути круту ідею), і секції планування (де ви запишите свій розпорядок дня, плани на сьогодні, список покупок, тощо)

5. Також у таких застосунках як Notion i Milanote можна створювати презентації і ділитись ними із вашою командою. Просто скопіюйте посилання вашої сторінки або дошки і надішліть тим, з ким хочете поділитись. За допомогою дошок Milanote можна проводити онлайн уроки, і створювати конспекти з лекцій.

6. А також пам'ятайте: вторинним мозком є й ваші рукописні нотатки, усе що десь записано має більше значення, ніж те що у вашій голові!

Аби запустити цю машину так, щоб вона працювала ефективно, варто також взяти до уваги декілька порад:

1.Створіть зрозумілий дизайн для самих себе

Це може включати:

  • Посилання на ресурс,з якого були взяті нові знання
  • Визначення ключових термінів і понять у дужках(у випадку,ми забудемо,що вони означають) і т.д.

2.Підсумовуйте інформацію

Організовуйте свої знання у «блоки, розділені часом».

Повертаючись до записаної інформації через деякий період, спробуйте додати нові зауваження й нову цінність до неї: це допоможе спостерігати за власним ходом думок, а також об’єднувати їх у вірогідний проєкт.

3.Діліться новою інформацією з оточуючими

Друзі, близькі, колеги, соціальні мережі-поширення інформації з іншими, згодом почне матеріалізовуватись у різних проявах. Ви знаходитиме однодумців, які будуть цінувати Ваші погляди, клієнтів, що будуть цікавитись товаром або проєктом. Взаємодія з людьми є необхідною складовою для розширення нашого світогляду. 

Після того, як інформація була резервована, Ваш біологічний мозок звільнений і готовий до опрацювання+створення нових креативних ідей.

Уже скоро Ви почнете помічати результати інформаційних жнив, які Ви зібрали з власного поля інтересів. Люди почнуть захоплюватись Вашим креативом, самодисципліною та чудовою пам’яттю, але секрет у тому, що Ви нічого ніколи і не намагались запам’ятати.

Консолідуючи ідеї з різних джерел, Ви створите цінний архів для просування своїх проєктів і цілей, матимете постійний запис особистих відкритів, отриманих уроків і практичних ідей для будь-якої ситуації.

Це Ваша відповідальність налаштувати себе на успіх та життєві радощі наскільки це можливо,то чому б не спробувати попрацювати із майбутньою версією себе у теперішньому?

Коментарі