Куди спрямована ваша увага?

Здатність до концентрації у сучасному світі визначає переможців та переможених.  Адже погодьтесь, що в середньому ми маємо приблизно однаковий рівень інтелекту, отже кожен здатен виконувати одні й ті самі завдання. 

Питання полягає у тому, чи ми приділяємо належну увагу потрібним речам, тим що зроблять з нас генія і мільйонера у майбутньому.

Перешкоди на шляху до концентрації

Зосередженість — це вміння спрямовувати свою увагу у правильне русло та сучасна людина постає перед справжнім випробуванням кожного дня, адже нас не вчать: що варте нашої уваги, а що ні. 

Таким чином ми витрачаємо свій дорогоцінний час на:

  1. Новини та соцмережі: Сповіщення з телеграму, поштова скринька повна, а ось уже подруга щось виставила у сторі - усе це нескінчені потоки сміття у наші голови. У такий спосіб технології замість того, щоб полегшувати та вивільняти час лише крадуть його.
  2. Шум і розумові завантаження: Шум у великих містах, реклама, інформаційний потік перенавантажують розум і заважають зосереджуватись на тому, що справді важливо. 
  3. Спроби одночасно виконувати декілька завдань: багатозадачність може здатись ефективним способом залагодження своїх справ, але насправді, це знижує якість роботи та збільшує ризик помилок.
  4. Стрес і тривога: від вашого емоційного стану безпосередньо залежить якість вашої роботи. Якщо ви турбуєтесь про інше, то вам не вдасться уввійти у стан потоку. Що б не було причиною ваших хвилювань, спершу зробіть усе можливе, аби прибрати причину, якщо це позами межами вашого контролю, спробуйте дихотомію контролю.

Як краще зосереджуватись?

1. Практикуйте медитацію

Медитація — потужна коґнітивна практика. Якщо перше, що вам спадає на думку згадуючи слово медитація це дзен і дихання маткою, то ви сильно помиляєтесь, адже медитація перш за все має на меті розвинути вашу увагу. Саме тому медитувати потрібно усім, від малого до великого, незважаючи від виду праці та зайнятости.


Практикуйте майндфулнес - медитація на розвиток усвідомлення себе в моменті тут і зараз, згодом спробуйте нові види.

Психолог Надія Браницька розробила чудовий застосунок по самодопомозі Svitlo, оскільки розуміла як багато людей потребують психологічної допомоги. Таким чином коротка сесія у 10-15 хв покращать ваше сприйняття часу та допоможуть впоратись зі стресом. 

2. Використовуйте техніки тайм-менеджменту

У своїй книзі "Знайти час" Джейк Кнап і Джон Зерацький пропонують 80 технік з вивільнення часу та поповнення своїх енергетичних ресурсів. Загляньте у вкладку бібліотека та читайте цю книгу у Майво безкоштовно. Спробуйте формулу

ВИДІЛИ, ПРИБЕРИ, ПОПОВНИ і ОБДУМАЙ для того, щоби виконувати сенсовні завдання та знаходити для них час завжди.



3. Вимкніть сповіщення на телефоні

Під час роботи або навчання вимкніть зайві джерела відволікань: вимкніть  сповіщення з Instagram, Tiktok, Twitter та інші, вимкніть телевізор, коли робите домашнє завданням із дитиною, вимкніть усе, що не пов'язано з вашим головним. Натомість увімкніть просту музику, наприклад джаз або звуки дощу, моря. Цю статтю писала під джаз BosaNova.  

Рекомендую, вмикати музику, а також запалювати свічку на час вашої роботи, адже це  слугує сигналом для вашого мозку, що час зосередитись на роботі та попрацювати  (Триґер для петлі звички).





Коментарі