Вторинний мозок: що це таке і як його створити

 У нашому блозі ви уже ознайомились з утямком вторинний мозок, проте що це насправді таке і з чого він достеменно складається до кінця не зрозуміло.

Отож у цій статті ви зрозумієте якими принципами керуватись, щоби й собі набути ще один мозок.



Яка структура вторинного мозку?

Відверто кажучи, немає залізних засад, щодо структури, кожен має свою електронну систему записів, яка розвивається разом із власником.

Проте можна поглянути на досвід інших і спробувати перейняти їхні стратегії. Якісь зайдуть і стануть повсякденною вимогою, якісь — ні.

Планування

У Google працівники не мають чату компанії у вайбері чи в телеграмі. Домовляються вони про зустрічі за допомогою Google Calendar у такий спосіб:

  • Припустімо Джон, хоче обговорити деталі проєкту з Ніком. Він заходить у календар Ніка і оскільки усі календарі є у вільному доступі, то усі можуть бачити хто, що, коли робить. Тому Джону не потрібно питати Ніка, коли він вільний, він просто знаходить у своєму календарі і календарі Ніка вільний час і зазначає зустріч. У свою чергу Нік не планує, щось десь на стороні і не має планів, записаних у голові, усе що він має робити відображено у цій програмі. Якщо припустімо станеться якийсь форс-мажор, Нік додасть коментар, вибачиться і перенесе зустріч, звірившись з календарем Джона.

Якщо ви працюєте у компанії, де не запроваджена така система, але вас постійно хтось перериває у робочий час і ви відволікаєтесь на непотрібні листи та дзвінки, то скористайтесь Google календарем, щоби вирішити проблему:




Вам не обов’язково вказувати що ви робитимете у вільний від роботи час, просто зазначте цей час яка ваш особисто, тому ніхто не може ані телефонувати у цей період доби, ані назначати якісь завдання. Попередьте колег про ваш розклад, розішліть посилання на календар та попросіть не відволікати у зайнятий час.

Якщо ви ще не працюєте, то це не означає, що календар вам не стане у пригоді. Спробуйте розпланувати день у ньому. І побачите як він полегшить вам життя, адже усе уже буде вирішено за вас, вам потрібно лише виконати завдання і ви нічого не забудете.

Нотування

Якщо ви є творцем контенту на Youtube, Instagram чи ви пишете музику, малюєте, складаєте вірші абощо вам варто ознайомитись з Акронімом СODE від Тіаґо Форте:



Система введення нотаток також допоможе вам вирости як особистості. Ви навчитеся презентувати себе у вигідному світлі, адже усі ваші думки будуть перед вами у Notion чи Milanote.

Notion — для студентів, дизайнерів, розробників, вчителів та учнів

Notion з’явився на ринку досить давно, однак своєї популярности в Україні він набуває тільки зараз. Дуже зручний застосунок як для персонального вжитку, так і для роботи в команді.

Використовуйте шаблони Notion, щоби полегшити собі роботу.

Шаблони Notion

Коли тільки знайомилась з інтерфейсом, мені припала до душі, ідея конспектувати книжки та подкасти, як це робила Elizabeth Filips.



Важливо!  Щоби використовувати Notion на повну, вам потрібно ознайомитись з його інтерфейсом, тому заґуґліть: Notion how to use і ви знайдете покрокову інструкцію від засновника і від просто людей, які люблять ним користуватись в роботі. 

Поки ви освоїтесь у застосунку, пройде трохи часу, проте це вартує того, адже надалі усі ваші проєкти будуть впорядковані. Окрім проєктів у Notion  можна вести свої фінанси, збирати матеріали для курсових та дипломних, готувати матеріали для дітей на уроки, планувати подорожі і тренування.


А як же паперовий нотатник?

Пізнаючи нове програмне забезпеченя не забувайте, що звичайні паперові стикери іноді бувають дієвішими за будь який софт. Саме тому я не роблю To-dos в програмах, усе записую на маленьких клаптиках паперу і малюю з лівого боку квадратик, щоби відмітити. 

Правило 4С: Схопи, Структуризуй, Сфільтруй, Створи 

Щоби було легше запам'ятати акронім CODE ми запропонували в українському перекладі 4С:

Схопи(сapture) 

Хапайте усе, що спадає вам на думку, незважаючи на те де ви є: круті ідеї, цитати, що надихають, новий шаблон поведінки у вигляді формули — усе це ви забудете, якщо ніде не запишете.

Для цього найкраще підійдуть прості нотатки Apple Notes або Evernote. 

Якщо для проєктів та навчання варто навчитись користуватись такими програмами як Notion, то з нотатками усе дуже просто. Тут ви маєте дотримуватись правила: ЩонайПРОСТІШЕ, то КРАЩЕ. 

За лічені секунди, ви маєте їх знаходити на телефоні, а сам процес нотування не має тривати довше 2 хвилин. Більше часу на це ви просто не матимете, тому обирайте якнайпростіші застосунки, без купи реклами.

З цією функцією теж добре впораються дошки Milanote: 



На телефоні вас є один чистий простір і 3 опції: to-do, фото або нотатка (коментар) Просто, зрозуміло і швидко. Це найголовніше.
Так у Milanote я іноді записую гарні фрази, які потім використовую, коли пишу статті, а також там я зберігаю таблиці із книги "The sprouting book" про термін дозрівання паростків різного виду.

Структуризуй (organise)

Цей принцип полягає у тому, щоби структуризувати інформацію не по датах і не по джерелах, адже так ви ніколи по неї не заглянете:

"Чи дійсно вам потрібно буде у роботі сторінка з назвою "Нотатки. Джеймс Клір. Атомні звички"?

Пам'ятаймо, ми це робимо, щоби потім використовувати, а не тому, що це прикольно вкладати інформацію і усе записувати у якийсь там вторинний мозок.

Тому перед тим як називати папки, сторінки, дошки, поставте собі запитання:

"Де потенційно я це можу використати?"

І так додавайте якусь думку з ранкового подкасту до дошки під назвою "Математика. 2 семестр"

Сфільтруй (distill)

Гаразд,  скажете ви: а як виявити корисну інформацію, і що саме нотувати.

Перш за все, це досвід покаже. Почніть нотувати-хапати усю інформацію, що здається вам важливою, а потім відфільтруйте.
Тіаґо Форте показує, як він визначає найголовніше:

метод: Прогресивне Підсумування



Створи (express)

На цьому етапі, використовуючи усе, що до цього схопили, структуризували і сфільтрували, ми створюємо своє.

Ось так будується вторинний мозок. У цій статті ми показали найбазовіші його елементи, те що пришвидшить і полегшить роботу кожного, проте для специфічних потреб, завжди можна шукати додаткові інструменти. 


Коментарі